lördag 29 augusti 2015

Trouble

Trouble av Non Pratt är just det, trubbel. Berättelsen handlar om Hannah som är sårbar, snäll och väldigt osäker, som vilken femtonåring som helst. Det enda som är skillnaden är att Hannah har en annan person som växer inuti hennes mage, och ett rykte som inte kan rädda henne.
Hur döljer man en sådan här stor hemlighet för resten av världen? Vilka val har man? Vem kan man verkligen lita på?

Personligen tyckte jag att det här var en väldigt gulligt historia om kärlek, hur kärleken kan driva dig till vansinne och få dig att göra de mest korkade sakerna som finns. Men också hur kärleken kan vara ett ankare när du behöver det som mest. Inte bara kärleken ifrån en kille, utan kärleken ifrån familj och vänner också. Hur en relation mellan en kille som nästan förlorat allting, och en tjej som har allting att förlora kan forma ett riktigt starkt band på så kort tid. Hur de vänner som du brukade dela allt med, så långt du kan minnas kan bli ersatta av en främling med alla de rätta orden för att göra det okej.

Jag älskade hur Aaron försöker att vara en bättre version av sig själv, även fast det är den han alltid vart, en människa som skyddar och bryr sig om andra. Han visar det inte öppet hela tiden men när Hannah finner sig själv sårbar poppar han bara upp, hennes riddare i skinande rustning. Även om hennes hjälte är hemsökt av ett tragiskt förflutet.

Den perfekta bilden av hur alla vuxna och alla tonåringar ser på tonårs graviditet som något fruktansvärt. Att bli gravid är inget ovanligt, det händer hela tiden! Att bli gravid vid 19, tidigt men helt acceptabelt. 26? Perfekt. 35? Äntligen. 45? För sent. Men när en flicka är 15? Det är fruktansvärt, flickan i fråga är själv inte mogen nog, hon kommer inte vara kapabel till att ta hand om ett barn, hon är en slampa och vet dessutom antagligen inte ens vem fadern är. Hennes föräldrar är värdelösa för att de inte informerat henne tillräckligt eller sett till så att hon var säker. Allt är en enda röra.
Sanningen är att det krävs 1 snabb simmare för att göra en tjej gravid, du kan ha sex en gång och det skulle inte spela någon roll. Allt det gör är att skapa stigma för den unga kvinnan som är i den positionen. Som Hannah. Och jag säger inte att jag är helt "yay" om tonårs graviditeter, bara att det är upp till individen att bestämma om det är något dom vill och kunna tala öppet om det, utan att förvänta sig panik och besvikelse och hat på barnet som inte ens är fött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar