lördag 29 augusti 2015

Night World (Vol.1)

För er som sett programmet The Vampire Diaries baserad på L.J Smiths böcker kanske finner hennes fler verk intressanta. The Secret Vampire, Daughters of Darkness och Spellbinder kom ut för 19 år sedan. 19 år! Den är äldre än vad jag är men känns lika modern som Richelle Meads debutserie The Vampire Academy. Det som kom som en överraskning för mig var att dessa tre historier, är precis de, tre historier som inte innehåller samma personer. I varje historia får vi följa livet ur en övermänsklig person och dess perspektiv, det som händer som en twist är att personen vi följer redan nämnts förut i de andra historien.

The Secret Vampire - Berättelsen handlar om Poppy, en livlig tjej med hela livet framför sig, tills hon får reda på att hennes liv inte ens kommer räcka för en skoltermin. Mitt i denna kaotiska händelse får hon veta att hennes första kärlek och bästa vän James bär på en enorm hemlighet. Han är nämligen en vampyr. Han velar mellan beslutet att låta henne dö eller göra henne till en av dom. "The Night World" har få regler, men två av dom är, man får inte berätta för en mänsklig om "The Night World" eller göra en medlem av det utan bekräftelse av de Äldre. Om man bryter mot reglerna finns det bara ett straff, döden. Är James beredd på att offra sitt liv för att rädda sin kärlek och bästa vän? Och om de lyckas, kan de behålla Poppy en hemlighet för resten av världen?

Daughters of Darkness - Berättelsen handlar om 3 unga kvinnor som bryter sig ur sin amish-aktiga vampyrklan för att leva med sin moster/faster Opal på hennes gård. De är i ständig skräck över att bli påkomma med deras flykt och iväg släpade tillbaka hem, och konsekvenserna för deras flykt.
Men de måste försöka! När de väl når gården väntar en överraskning på dom. Deras moster/faster har blivit mördad, det är en vampyr jägare i staden och tjejerna måste bestämma om det är värt deras liv att stanna. I en annan del av berättelsen ser vi att en av deras släktingar har ett öga på dom, inväntar sin tid att slå ner på dom och släpa dom tillbaks till deras hem.
Kommer tjejerna få leva i den moderna världen? Vem är den mystiska vampyr mördaren och hur kan man gå emot sitt öde och sin natur?

Jag har faktiskt inte läst Spellbinder än, men vet att den handlar om häxor.

Rekommenderar den här boken till alla som är sugna på korta noveller om vampyrer inom en mer "ungdomskategori". Den hade ett lätt språk och inga rejäla "wow" men bidrog med drama och scener att skratta åt. Mer något roligt och snabbläst än en slående favorit.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar