fredag 28 augusti 2015

Eleanor and Park av Rainbow Rowell

Vi har alla drömt om eller upplevt våran första kärlek, fyrverkerier och magiska sommarkvällar med glittrande ögon och känslan av att det aldrig skulle ta slut. Eleanor and Park är lite som att uppleva sin första kärlek återigen!

Även fast detta är sött så är det deras vänskap och attraktion som drar till sig läsare. Varje dag sitter Park ensam på bussen tills det en dag stiger på en ny tjej, den enda lediga platsen är bredvid honom och han hoppas desperat...att hon inte ska sätta sig på den.
Det är en vänskap som startar ifrån att hålla sig undan till att upptäcka att det finns en hel ocean bakom det yttre skalet. Deras samtal blir längre och djupare och leder till en komplicerad relation som de båda anser som kärlek.
Vi får möta Eleanor som är lite annorlunda ifrån de i hennes klass, både fysiskt och psykiskt. Hon bär på en rustning som ingen ska få ta sig igenom, för bakom den finns hemska hemlighet, och hemska sanningar. Genom Eleanor får vi beskåda hur det är att leva på utkanten av vad som var en perfekt familj och ett liv där kompromisser blir en vardag och där ens personliga utrymme inte hör hemma eller är önskad.
Men hon finner en plats hos Park, en person som växt upp i ett kärleksfullt hushåll men motiverade föräldrar som förväntar sig inget mindre än perfektion. Under ständig press känner han sig olycklig men när han möter Eleanor som är så olik ifrån allt han förväntat sig, mer än livet och mer än vad normerna har tryckt i honom.

Personligen var detta inget för mig, jag relaterade alldeles för mycket till mitt privat liv för att uppskatta kärleken. Vänskapen var det som fångade mitt intresse som mest och visar hur två individer kan vara så olika men samtidigt ha så mycket gemensamt. Ibland krävs det bara att öppna munnen och säga 'hej' för att förändra hela sitt liv.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar