lördag 29 augusti 2015

Mitt liv med Asperger

Tycker ätligt talat att boken är en riktigt bra beskrivning på hur 'normalt' det kan vara med Asperger. Man tänker annorlunda och ser världen på ett annorlunda sätt an vad vi 'normala' människor gör. Deras sinnen kan vara lite mer känsliga och mottagliga för intryck vi inte ens skulle ha tänkt på, men det betyder inte att dom är freak of nature? Detta definierar inte vilka dom är som människor, bara att de har svårare att uttrycka sig på samma sätt!
Jerker Jansson betonar detta för både dom som har Asperger och de som är omgivna, eller vill veta mer om Asperger syndrom, att det är helt möjligt att ha ett liv med Asperger syndom. Och ett riktigt bra liv på köpet! Man kan få hjälp på traven till att nå sina mål och förstå sina begränsningar på ett bättre sätt istället för att konstant jämföra sig med andra.

Jerker Jansson tar också upp hur det är att växa upp med Asperger syndrom och hur svårt det är att förstå andra människor och samhällets regler. Det är inte reglerna i sig utan när dessa regler bryts och när dessa undantag kan ske. Detta är inte så lätt för en 'normal' människa heller, men det är ännu svårare när man inte förstår motiven bakom det. När är det socialt acceptabelt att dra skämt? Vad får man och vad får man inte säga när någon bär en hiskligt ful tröja? När vet man om en tjej vill kyssas om man inte kan läsa av hennes ansiktsdrag? Det här är ju inte för alla och det är också bra att veta! Asperger syndrom är olika för var och en, så ingen är den andra lik.

Rekommenderar den här starkt till ALLA. Den här är ett måste när det kommer till att förstå andra medmänniskor, inte bara folk med Asperger syndrom utan också se likheter med hur vi ser på varandra i samhället, de tänker någorlunda lika men de har lite svårt att formulera sig. Det är okej att vara annorlunda och helt normalt, alla är olika på ett eller annat sätt och om vi fortsätter döma varandra istället för att acceptera varandra kommer samhället fortsätta att landa i kaos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar