lördag 21 maj 2016

Endgame trilogin

Tänk dig att du bland 12 andra ungdomar representerar 7.4 billioner människor, ditt öde har vart förutbestämt sedan urminnes tider, slåss, lista ut ledtrådarna och vinn. Det här är Endgame.
Boken går under samma namn som syftet, nämligen 'Endgame' och är en trilogi skriven av James Frey i sammarbete med Nils Johnson-Shelton och kom ut år 2014. 
För länge sen kom de och besökte vår planet, de gav oss liv, kunskap och en värld att befolka, nu är de tillbaka och sammankallar urfamiljernas som har en varsin representant som måste vara över 13 och under 19 år, till exemplet en spelar ifrån Olmec, en ifrån La Tene, Kori etc. Dessa ungdomar har tränats sedan de kunde gå i hur man listar ut uråldriga ledtrådar, uthållighet och hur man överlever spelet. Priset är det mest värdefulla de har, livet. Planeten Jorden som du känner till lider emot sitt slut, vinnaren av Endgame har garanterad immunitet och ett säkrat liv för deras linje.  

Glad smiley: 
Jag tycker om hur 'sci-fi' temat ligger i bakgrunden av historian, hur de kom hit, deras överlägsna teknologiska kunskap och deras orsak till att komma tillbaks till vår planet men att det inte tar över hela berättelsen utan den förblir fortfarande 'vardaglig'. Spelarna använder modern teknologi och jag imponerades av författarens kunskap om historia och vapen teknologi, men sedan slog jag upp James Frey och upptäckte att han hade ett eget intresse för urhistoria, vilket han lät reflekteras i hans verk. Vilket ger det hela en känsla av realism! Vi får följa alla spelare fram och tillbaka i olika kapitel. Och varje karaktär är olik den andra, Sarah Alophay ifrån Cahokian släktet (min personliga favorit) är annorlunda ifrån Bahtikshan ifrån Donghu släktet (...jag har inga ord för hur mycket jag hatar honom) i både ålder, hobby, utseende och motiv för spelet. Och jag älskar hur man finner sig själv heja på någon av spelarna och även fast man vet att någon av dom måste dö blir man lika förvånad och ledsen när det är en man gillade. Med andra ord, man bildar en relation till spelarna!

Ledsen smiley:
Ibland kunde det bli lite långtråkigt att skifta fram och tillbaka mellan karaktärerna, speciellt när man läste om en karaktär man kanske inte alls tyckte var intressant (för mig var det Hilal Ibn Isa Al-Salt och hans personlighet) men man var alltid intresserad av att veta vad som skulle hända i slutet, vem skulle vinna? vad var det stora 'hotet'? 
Det kunde bli tjatigt med alla vapen och nummer som de babblade fram och tillbaka, till exemplet att det är 2 212.3563 meter till nästa buss station. Inte exakt i det sammanhanget men liknande. 
Boken inkluderade också bilder och dikter som inte alls verkade relatera till boken utan kanske snarare var ledtrådar ämnade för spelet som går under samma namn där du kan själv delta i 'Endgame'. 


Bedömning av serien: 3.5/5 

Rekommenderar till: Personer som tycker om historia, mycket fakta och strid. Det innehåller mycket action men det finns också spår av vänskap, familj och romantik, vilket betyder att författarna försöker att inkludera en större grupp. Boken tillhör både Science Fiction och Young Adult (ungdomslitteratur) så om man inte är intresserad att läsa en bok som handlar om ungdomar kanske den här boken inte är för dig, även fast spelarna kanske känns äldre än vad de är vilket kan bero på hur de blev uppfostrade till att vara krigare och inte gosiga nallebjörnar.

Hoppas ni fann det ni letade efter och om ni har bestämt er för att läsa Endgame av James Frey, hoppas jag att ni får en underbar läsning och verkligen njuter av världen som han har målat upp åt er :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar