måndag 16 november 2015

Nattens cirkus

Tänk tillbaka till första gången dina föräldrar, syskon eller kompisar tog med dig till cirkusen. Det var magiskt och spännande, jag antar att du aldrig ville gå hem.
Ungefär så är nattens cirkus för hela världen, men med 'verklig' magi och attraktioner som inte ens borde höra hemma på en cirkus.

Vi får följa Celia Bowen och Marco Alisdair vars liv blir sammanflätade efter att två gamla män satsar deras liv för att bosta sitt eget självförtroende som 'den bästa magikermästaren'. Celia vars begåvning är naturlig och okontrollerad sitter i stor fara för att möta den begåvade och boksmarta Marco, frågan är; kommer talang triumpha kunskap? 

I det Viktorianska England har de hittat sin egen värld, även fast de reser runt i hela världen och tillsammans lyckats bygga upp den största scenen för den ultimata kampen, inga regler och inga riktlinjer till hur det kommer att gå till. Men i slutet kommer det bara vara en kvar. 

När jag läste boken tyckte jag att den var väldigt bra, karaktärerna var annorlunda och det fanns en distans mellan mig och dom. Det fick mig att känna mig som en av dessa rêveur som konstant följer efter cirkusen vart den än far. Själva tanken om att ha en cirkus på natten var i sig själv orginell, men sen slog det mig att cirkusen antagligen inte heller var för barn eftersom att få barn vistades på cirkusen så sent; men de som gjorde det var fast för alltid. Inte bokstavligt talat men de kunde inte glömma magin de upplevede. De vuxna var lika förtrollade som barnen, de upplevde sin barndom tusen gånger om och för första gången kände de sig levande igen. 

Den beskrivs som en kärlekssaga
, men sannignen är att kärleken för cirkusen är den enda som verkligen står ut. Och hur något som bara kommer en gång om året kan bidra till en hel livstid av lycka bara man vågar ta chansen.

Rekommenderar Nattens Cirkus av Erin Morgenstern till alla som känner att de har en dålig stund i livet och bara vill koppla bort ett tag, för cirkusen tar en verkligen till en annan plats. Blunda, dröm, upplev. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar