måndag 20 oktober 2014

Låt Vargarna Komma

"Den enda som förstår fjortonårig June är hennes morbror Finn. Han är en erkänd konstnär och tar med henne på utställningar i New York, men han är också allvarligt sjuk. June och hennes storasyster Greta glider bara längre och längre ifrån varandra, och deras föräldrar arbetar dygnet runt, så när Finn dör lämnas June alldeles ensam med sin sorg. Tills hon träffar Toby, en man som också sörjer Finn. Mellan honom och June växer en oväntad och annorlunda vänskap fram, en vänskap som får hemligheter som länge varit dolda att dras fram i ljuset. Och June lär sig saker om sig själv och sina närmaste som förändrar henne för alltid." 

Redan efter jag hade läst det första kapitlet förstod jag att det här skulle bli en av de mest underliga, sorgliga och förargande boken jag någonsin läst. Underlig för att June är förälskad i sin morbror. Sorglig för att han dör. Förargande för att storasystern Greta är elak, mamman upptagen av sina egna känslor och världen för att den återigen dömer människor efter fysiska faktorer. Låter varken positivt eller uppmuntrande. Men, dysterhet åsido, var boken helt klart läsvärd! 

Bokens intrig är annorlunda och en skön omväxling ifrån alla dystopier. Den känns verklighetstrogen och speglar bra okunnigheten, rädslan och fördomarna som kommer utav en ny sjukdom, i det här fallet AIDS. Karaktärerna faller tråkigt nog platt. Vi får bara lära känna June och Toby på djupet medans, de andra såsom mamman, pappan, Finn, Greta etcetera känns tunna och ofärdiga. Jag uppskattar att få använda min egen fantasi, men jag uppskattar inte att behöva skriva klart boken själv.  
Jag rekommenderar denna bok till alla som vill få mer kunskap om konsekvenserna av förutfattade meningar kring sjukdomar och sexuella läggningar, men också till alla som vill läsa en bok med en hint av mystik utan att läsa en deckare. 

"Låt Vargarna Komma är en mångbottnad och gripande skildring av kärlek, sorg och vänskap, och ett New York under åttiotalets aidsepidemi. Den blottlägger en familj med djupa hemligheter, och fångar såväl den komplicerade syskonkärleken som den obevekliga första förälskelsen. Boken har toppat New York Times bästsäljarlista och vunnit en mängd priser."
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar