onsdag 19 december 2012

Nattens cirkus

 
Le Cirque des Rêves, drömmarnas cirkus, anländer utan förvarning. En morgon står cirkusen bara där med sina svart-vita tält. Ingea färger syns där, till och med marken är svart och vit.
Inne i cirkusen kan du vandra mellan de otaliga tälten och välja ett. Kanske får du se en trädgård gjord av is. Kanske hamnar du i en labyrint av moln. Eller så får du möjligheten att förundras av en otrolig ormmänniska. Kanske tar du och blir spådd av sierskan. Möjligheterna är många.

Egentligen skapades cirkusen som en skådeplats för en tävling mellan två ungdomar som inte vet mer om tävlingen än att den finns. Celia och Marco har tränats till skickliga illusionister ända sen de var små bara för tävlingens skull.

Inte helt avsiktligt, men inte heller av en slump, träffas de och inleder en passionera romans som leder till svar och något liknande en undergång.

*
 
Nattens cirkus av Erin Morgenstern är min nya favoritbok. Helt fantastisk!
Den blandar underbar mystik med en lagom dos drama, och öven om jag tycker att jag borde se deras romans som överdriven är den inte det. Den passar in väl, och den är behagligt frånvarande i början. Historien cirkulerar inte runt deras kärlek utan själva tävlingen.
Och självklart cirkusen. Åh, jag skulle vilja vara där själv. Makalösa klänningar, fantastiska uppträdanden och tält, mystik... Helt underbart.

Erin skriver på ett ledigt sätt, men missar inga viktiga eller intressanta detaljer. Jag fick en bra bild av det hon beskrev, men det kändes aldrig påtvingat. Hon hoppar också mellan platser och karaktärer, men det kändes inte rörigt. Ett tips bara: håll koll på datumen i början på varje kapitel. Det gjorde inte jag, så jag fick göra lite onödigt pusslande i huvudet. Allt går inte i löpande kronologisk ordning.

Jag vet inte vad jag mer kan säga, bortsett från att råda dig att läsa den.

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar