måndag 26 januari 2015

Ull av Hugh Howey

Godmorgon alla bokslukare! Vinden må piska våra kinder rosen röda och få näsan att rinna, men tänk om våra liv var baserade på överlevnad istället för bekvämlighet? Tänk om den enda ransonen av dagsljus vi får uppleva är genom en skärm?
Det här är livet som alla i silot erbjuds, en ständig ranson av allt ifrån mat, kläder, och nöjen. Där optimismen om förändring kan bli din död.
Omslaget står verkligen i kontrast till det gulligaste ordet, i alla fall för mig som alltid tänker på små tecknade får när jag hör ull. Men jag kan redan nu avslöja att den här romanen definitivt sparat på det ulliga och gulliga och erbjuder action och spänning, samt tusen frågor.

I Ull skriven av Hugh Howey får vi bevittna en ny värld öppnas, en framtid som vi kan föreställa oss möjlig om människorna fortsätter som de gör. Genom Jules och få andras ögon får vi se vad som händer när sanningen släpps lös och att ibland är det allt som krävs för att liv ska mistas.

Det hela utspelar sig under jorden, flera tusen meter under jorden. Där få överlevande lever tillsammans i vetskap om sin ensamhet. De får redan som barn lära sig att aldrig tala om utsidan eller släppa ut ett ljud om att vilja ut, till och med tanken av vad som finns på utsidan är farligt. Ingen vet varför de är där och hur länge de funnits under jorden.
När Holston utsätts för konsekvenserna av att brutit mot en av underjordens regler, det är där våran resa börjar genom silot, som kan beskrivas som en underjordisk byggnad med flera tusen olika plan där de odlar, äter, sover och utför sina vardagliga sysslor i frid. Men deras värld skakas om då ett antal dödsfall blir misstänksamma och Jules får skulden, hennes vänner vet att detta inte kan vara sant och nu när Jules blivit dömd till döden är de ute efter rättvisa.

Jag skulle rekommendera Ull till alla som känner att de behöver lite spänning men som inte tycker om när det blir för läskigt. Den är på flera ställen humoristisk och de olika frågor man har under tidens gång blir besvarade med fiffiga och rationella lösningar.
Och om man vill ha något annorlunda men inte tycker om fantasy skulle jag rekommendera att ta den här boken, bygga ett kuddfort med svag belysning och bara leva sig in i ett liv där endast det nödvändigaste erbjuds.
Hoppas den här boken faller dig i smaken!
Kram, Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar