måndag 26 januari 2015

Ull av Hugh Howey

Godmorgon alla bokslukare! Vinden må piska våra kinder rosen röda och få näsan att rinna, men tänk om våra liv var baserade på överlevnad istället för bekvämlighet? Tänk om den enda ransonen av dagsljus vi får uppleva är genom en skärm?
Det här är livet som alla i silot erbjuds, en ständig ranson av allt ifrån mat, kläder, och nöjen. Där optimismen om förändring kan bli din död.
Omslaget står verkligen i kontrast till det gulligaste ordet, i alla fall för mig som alltid tänker på små tecknade får när jag hör ull. Men jag kan redan nu avslöja att den här romanen definitivt sparat på det ulliga och gulliga och erbjuder action och spänning, samt tusen frågor.

I Ull skriven av Hugh Howey får vi bevittna en ny värld öppnas, en framtid som vi kan föreställa oss möjlig om människorna fortsätter som de gör. Genom Jules och få andras ögon får vi se vad som händer när sanningen släpps lös och att ibland är det allt som krävs för att liv ska mistas.

Det hela utspelar sig under jorden, flera tusen meter under jorden. Där få överlevande lever tillsammans i vetskap om sin ensamhet. De får redan som barn lära sig att aldrig tala om utsidan eller släppa ut ett ljud om att vilja ut, till och med tanken av vad som finns på utsidan är farligt. Ingen vet varför de är där och hur länge de funnits under jorden.
När Holston utsätts för konsekvenserna av att brutit mot en av underjordens regler, det är där våran resa börjar genom silot, som kan beskrivas som en underjordisk byggnad med flera tusen olika plan där de odlar, äter, sover och utför sina vardagliga sysslor i frid. Men deras värld skakas om då ett antal dödsfall blir misstänksamma och Jules får skulden, hennes vänner vet att detta inte kan vara sant och nu när Jules blivit dömd till döden är de ute efter rättvisa.

Jag skulle rekommendera Ull till alla som känner att de behöver lite spänning men som inte tycker om när det blir för läskigt. Den är på flera ställen humoristisk och de olika frågor man har under tidens gång blir besvarade med fiffiga och rationella lösningar.
Och om man vill ha något annorlunda men inte tycker om fantasy skulle jag rekommendera att ta den här boken, bygga ett kuddfort med svag belysning och bara leva sig in i ett liv där endast det nödvändigaste erbjuds.




Hoppas den här boken faller dig i smaken!
Kram, Sara

måndag 19 januari 2015

One Flew Over the Cuckoo's Nest

Under min tid som IB-elev har jag stött på en hel del moderna klassiker inom engelskan och svenskan. De har alla varit underbara, men få etsar sig in i hjärta och själ som "One Flew Over the Cuckoo's Nest". År 1962 publicerades denna pärla, skriven av Ken Kesey, för att åtnjutas av allmänheten, samt för att öppna dess ögon inför den orättvisa som utspelar sig inom sluten psykiatrisk vård. 

Platsen för handlingen är ett mentalsjukhus i staten Oregon, USA, där en tyrannisk sjuksköterska vid namn Ratched regerar med nitisk kontroll över avdelningens manliga patienter. Hennes kontroll, och makt, utövas med oempatisk effektivitet när hon underminerar männens maskulinitet. Men när McMurphy anländer på avdelningen ändras allt. Hans skratt och respektlöshet mot reglerna, fyller korridorerna och letar sig sakta in i patienterna dunkla sinne. Ratcheds grepp över patienterna luckras upp och därmed männens sjukdom.

McMurphys kamp mot patienternas dystra sinnesstämning och Ratcheds herravälde speglas ur 'Hövding' Bromdens ögon -en till synes döv och stum halv-indian, som förstår allt för väl McMurphys strid emot översittare. 

"One Flew Over the Cuckoo's Nest" är ett måste för alla psykologiintresserade. Ken Keseys användning av symboliska meningar, svart humor och allvarliga undermeningar låter en uthärda mentalsjukhusets hemskheter och ta med sig viktiga livslektioner på samma gång. Han visar med dramatiska scener vikten av kritiskt tänkande och hur långt hopp, och inspiration, kan ta en.